úterý 20. května 2008

Máje 2008

Tento víkend se v mojí krasné a rodné vesničce konali máje . Nebylo to nic lehkého na uspořádání , ale když byl vidět velký zájem , šlo to samo . Celá parta (patnáct párů) ve věku 17-25let byli nadšeni , že po sedmdesáti letech zrovna oni budou stavět máj . Ve čtvrtek jsme pokáceli zdatnou dvacetimetrovou máj a celou jsme jí zbavili kůry a až ke koruně větví . Nebyla to žádná sranda , ale měli jsme šikovné ruce :) Den na to jsme měli očištěnou máj stavět . Ač se to zdá , není to nic lehkého . Nejprve holky udělaly a ozdobily věnec , který se věší ke koruně stromu . Potom přišlo na řadu stavění . Měli jsme k dispozici těžkou techniku a zkušené chlapi , ale i tak jsme se báli , že to nevýjde . Byla by to totiž pěkna ostuda , a to jsme nemohli dopustit . Máj jsme dopravili k vykopané díře a napětí stoupalo . Představte si dvacetimetrový strom zastrčit do vykopané metrové díry :( žádná sranda co??? Ale museli jsme začít . Pomaličku jsme máj zvedali a lany jistili , aby vše vyšlo tak , jak mělo . No a ono to vyšlo :))) Máj zajela do díry a hned jsme jí upevnili klíny. Nejtěžší práce byla za námi a začlo to příjemnější (hlídání máje) Dostali jsme spousty výhrůžek , že nám okolní vesnice příjdou máj pokácet . Měli jsme strach a na posilu jsme si pozvali padesáti litrovej sud desítky asi padesát klobás , hromadu chipsů , pár lahví alkoholu a aparatůru , co nám hrála do nálady . Hlídali jsme jak divý až do sedmi ráno a máj jsme uhlídali . Poklidili jsme a šli si na pár hodin schrupnout , aby jsme zvládli průvod . Po obědě jsme si oblékli nádherné kroje a hurá do toho .
Chodilo se v průvodu k domům , kde čekala dívka na svého chlapce , aby jí vyvedl . Nejprve chlapec musel zlomit máj , která stála u každého domu . Dojít si s Družbou pro maminku a dívku . Požádat maminku o svolení a přenést dívku přez zlomenou máj . Potom následoval tanec družby s dívkou a pak s mamkou . Nédá se to moc popsat slovy , snad Vám fotečky řeknou víc , ale věřte mi , že to bylo neuvěřitelně nádherný . U každého domu bylo připraveno pití a občerstvení pro všechny .
Po ukončení průvodu se pokácela velká máj a s věncem se odnesla tomu , kdo jí vyhrál v tombole . Byla to opravdu velka a povedená slavnost . Večer jsme ještě absolvovali Májovou zábavu a plni nadšení se tešíme na další rok . FOTOS

2 komentáře:

Anonymní řekl(a)...

smarjaaa ja se zblaznim ja chci taky kroooj!!!!:))) an bierfest:)) amma radost, ze se takhle obnovujete tradice:"

Anonymní řekl(a)...

Moc vam to tam slusi!!!:)